Kadınların cinsel organ estetiği ile ilgili sık olarak yakındıkları iki sorundan birisi vajinal genişlik, diğeri iç dudakların büyüklüğüne bağlı sarkık görünümdür. Cinsellikte eşlerden birinin memnuniyetsizliği ikisinin sorunu haline gelir ve ilişki kalitesini bozar. Kişinin kendine duyduğu özgüven sağlıklı bir ilişkinin en temel noktasıdır. Bu sebeplerden ötürü cinsel organ estetiği sanılandan daha önemlidir.

Cinsel organın estetik görüntüsünün iyileştirerek kadının özgüveninin artmasına, kendini iyi hissetmesine, cinsel ilişkiden daha çok zevk almasına yardımcı olan cerrahi operasyonlar ile kadınların mutsuzluğuna yol açan en büyük sorun çözülmüş olmaktadır ve tüm kadınların kendini güzel hissetmektedir. .

Labioplasti (İç Dudak Küçültme)

Vajinanın iç dudaklarının sarkması(Labioplasti) çoğu kadında görülen sorunlardan biridir. Her kadın güzel ve estetik görünmek ister ve genital estetik operasyonları da kadınların bu isteği doğrultusunda her geçen gün daha çok talep görmektedir.

İç Dudak Yapısı Nasıldır?

Vajina iç dudakları (labium minus) kadın cinsel organında kıvrım şeklindeki yapılardır. İç dudak büyüklüğü herkeste farklıdır. Normalde ayakta duran bir kadında bacaklar kapalıyken iç dudaklar dış dudakların arasında kalır, dışarı taşmaz.Bazı kadınlarda bu durum tek taraflı olabilir ve asimetri yaratır. İç dudak derisinin rengi de farklılıklar gösterebilir, özellikle gebelikte koyulaşan iç dudak rengi doğum sonrası rahatsızlık verici bir durum oluşturabilir ve bu durumda estetik operasyon gereksinimi doğabilir.

İç Dudak Sarkması Nelere Yol Açabilir?

Tıbbi olarak iç dudakların normalden büyük, sarkık ya da asimetrik olması bu bölgenin uzun süre nemli kalmasına yol açarak vajinit veya bartholin bezlerinin apseleşmesine zemin hazırlar, bazen de normalden daha büyük olan iç dudaklar penisin vajinaya girişine engel olabilir ve ağrılı cinsel ilişkiye yol açabilir. Adet zamanı pede yapışarak lokal travmalara, cinsel ilişki esnasında ağrı ve acıya sebep olabilir.

İç Dudaklarda Yapısal Değişim Sebepleri İç dudaklar ergenlik döneminden sonra ortaya çıkan hızlı hormonal değişimin etkisiyle bazı kadınlarda normalden daha büyük, sarkık ve kıvrıntılı hale gelebilir. Tedavi edilmeyen, kronikleşen vajinal enfeksiyonlarda bu yapısal değişime ve renk değişimine yol açabilirler, bazı kadınlarda ise gebelikte iç dudaklarda renk değişimi ortaya çıkabilir.

Labioplasti Kimlere Yapılır?

Aslında bu operasyon genital estetik kaygısı duyan tüm kadınlara uygulanabilir. Ayrıca bu operasyon doğum yapmış veya yapmamış her kadında uygulanabilir. Bu ameliyat orgazmı artırmaz ya da azaltmaz, labioplasti yapılan herkes ilerleyen zamanlarda gebe kalabilir, normal doğum yapabilir.

İç Dudak Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Labioplasti operasyonu genellikle 30-40 dakika sürer, genellikle adet bitimi dönem operasyon için uygun bir dönemdir. İç dudak küçültme operasyonu hastane koşullarında yapılması gereken bir ameliyattır. Operasyon sonrası ortalama bir haftalık dinlenme dönemini takiben hastalar normal aktivitelerine dönerler, cinsel ilişki için yaklaşık 3-4 hafta beklenmelidir, işlemden bir gün sonra duş alınabilir. Labioplasti ve vajen daraltma operasyonları birlikte sıklıkla yaptığımız operasyonlardır, ikisinin aynı anda yapılması herhangi bir sıkıntıya yol açmaz.

Vajina Daraltma (Vajinoplasti)

Kontrolsüz normal doğumlar sonrasında karşılaşılan vajinal yırtıklar veya kötü epizyotomi iyileşmesine bağlı vajina yapısında oluşan kalıcı hasarlar vajinada genişlemeye ve gevşemelere yol açar. Vajina genişlemesi normal doğumların ardından olabileceği gibi yaşlanmaya bağlı veya bazen de doğuştan olan vajina yapısından kaynaklanabilir. Vajina kaslarının gevşemesi cinsel ilişki sırasında sıkıntıya yol açar. Esneyerek eski haline dönemeyen genişlemiş vajina ilişki esnasında penisi sıkıca kavrayamaz, cinsel tatminsizliğe neden olur.

Günlük aktiviteler ve ilişki esnasında vajinadan ses gelmesi sıklıkla hastalarının kendilerini eşlerine karşı kötü hissetmelerine ve kendilerine güvenlerini kaybetmelerine yol açar. Tüm bu şikayetleri olan kadınlarda vajinal daraltma operasyonları ile oldukça iyi sonuçlar edilmektedir.

Vajinoplasti Nasıl Yapılır?

Vajinoplasti ameliyat vajina genişlemesi sonucu ortaya çıkan şikayetleri olan evli ya da bekar, çocuk doğurmuş ya da doğurmamış her kadına isteği doğrultusunda yapılabilir. Vajinoplasti ile birlikte labioplasti (iç dudak küçültme) operasyonu en sık uygulanan kombinasyondur.

Operasyon genellikle adet bitimi dönemine denk getirilir, vajina daraltma ameliyatında vajinanın genişlemiş arka duvarı ve yan duvarları çıkartılıp, gevşemiş vajina çevresi kaslar sıkılaştırılır. Kesilmiş olan kenarlar estetik bir şekilde dikilir, optimal darlık iki parmağın girebileceği kadar olmalıdır.

Vajinoplasti Sonrası İyileşme Dönemi

Vajina daraltma ameliyatı ciddi riski olmayan bir işlemdir. Genellikle operasyon sonrası hastalarımız yaklaşık 4-5 günlük dinlenme dönemini takiben günlük hayatlarına dönmektedirler. Ameliyatta kendiliğinden eriyen dikişler kullandığımız için dikiş aldırma sorunu yoktur, ameliyat sonrası 3-4 haftalık süre boyunca cinsel perhiz vardır, sonrasında hastalar yeni cinsel hayatlarına başlayabilirler. Vajina daraltma operasyonu sonuçları hem erkek hem kadın açısından oldukça memnuniyet vericidir.

Doğum Dikiş İzlerinin Çıkartılması

Normal vajinal doğum esnasında açılan epizyotominin kötü iyileşmesi ya da açık kalması vajina kenarından dışa doğru sert ve şekilsiz bir görüntüye neden olur. Bu sert nedbe dokusu genellikle hastanın eline sert ve şekilsiz bir doku olarak gelir. Aynı zamanda bu doku cinsel ilişkide ağrı ve cinsel tatminsizliğe neden olabilir. Epizyotomi izinin düzeltilmesi işlemi genel veya lokal anestezi ile yapılır, operasyon genellikle 30 dakika kadar sürer, var olan nedbe dokusu çıkartılır ve yara yerinde reaksiyona neden olmayan dikiş materyalleri ile yeniden estetik olarak dikilir, aynı esnada doğumlara bağlı olarak gelişen vajina yırtıkları da düzeltilebilir.

Operasyon sonrası hastalarımız aynı gün veya bir gün sonra gündelik yaşantılarına dönmektedirler, ortalama 10 gün sonra kontrol gereklidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İçerik Güncelleme Tarihi : 26.12.2022