Miyomlar tek bir düz kas hücresinden köken alan kadınların en sık rastlanan iyi huylu rahim kitleleridir. Miyomlar, genellikle leimyom ya da fibroid olarak da anılırlar.
Miyomların görülme sıklığı ve kimlerde daha çok görüldüğü;
Miyomların tüm kadınların %20-30 ‘unda görülürken bu oran otopsilerde %50 ‘ye ulaşır. Bu durum myomların birçoğunun belirti vermemesine ve otopsiden önce tanı konulamamasına bağlıdır. Tipik olarak, Afrika kökenli Amerikalılarda daha sık görülür iken (yaklaşık %50) Asyalı ve Kafkasyalı ırkta bu oran yaklaşık %25’tir. Miyomlar 18 yaş altında nadiren görülürken menopozdan sonra sıklıkla küçülüp kaybolurlar.
Miyomların tipleri;
Genel olarak Miyomlar rahimin yerleştikleri tabakasına göre üç ana tipe ayrılırlar. Miyomlar nadiren tüm vücuda yayılabilir ama iyi huylu olarak kalabilirler; bu duruma Miyomatozis denir.
Subseröz: Rahimin en dış tabakasının hemen altına yerleşirler. Subseröz olanlar saplı olabilir ve rahimden küçük bir sapla köken alıp büyüyebilirler. Saplı miyomlar komşu başka organlardan örneğin yumurtalık veya karın içi diğer organlardan damarlanabilir; o zaman parazitik miyom adını alır.
İntramural: Miyom rahim düz kası içinde gelişir.
Submukozal: Bu tipler rahimin en iç tabakasının altında yerleşir ve sıklıkla anormal kanamaya sebep olur. Submukozal miyomlar saplı olabilir ve hatta rahim ağzından dışarı çıkabilir.
Miyomların klinik bulguları;
Miyomların çok büyük bir kısmı belirti ve klinik bulgu vermezler. Belirtileri olan bireylerde en sık klinik bulgu anormal kanamadır. Anormal kanama, miyomun rahim iç zarı basısına bağlı gelişen ülser ve düzensiz dökülmeye bağlıdır.
Sıklıkla miyomlar karın alt bölgesinde kitle şeklinde kendisini gösterir ve tüm karın içini dolduracak kadar büyüyebilir. Miyomun mesaneye basısına bağlı olarak gece idrara çıkma isteği, sık idrara çıkma veya idrar torbasında idrar birikimi gelişebilir. Miyomun kalın bağırsağa basısı sürekli gaz çıkarma hissi ve kabızlığa yol açabilir. Miyomun arkaya doğru basısına bağlı olarak sırt ağrısı ve bacaklardan aşağı doğru yayılan ağrı görülebilir. Vajinal basıya bağlı cinsel ilişkide ağrı görülebilir. Eğer daha fazla büyürse üreterlere basıya bağlı hidronefroz denilen böbreklere doğru idrar birikimine neden olabilir.
Bazen saplı subseröz miyomun kendi etrafında dönmesi veya miyomun yapısının bozulması ağrılı adet görme ile sonuçlanabilir. Bazen submukozal miyom saplı olabilir ve rahim ağzından dışarı çıkabilirve vajene doğmuş myom olarak adlandırılırlar.
Myomların yol açtığı diğer sorunlar;
Düşük veya bebeğin eşinin erken ayrılması: Gebelik submukoz bir miyomun üzerine tutunursa, plasenta gelişimi yetersiz olacağı için düşük gelişebilir veya düşük oluşmaz ise artmış bir eş ayrılması riski vardır (özellikle 5 cm üzerinde ise).
Karneöz (kırmızı) dejenerasyon: Büyüyen miyoma kan desteğinin azalması ile gelişir. Ciddi ağrıya neden olur fakat bu ağrı genellikle ağrı kesici ve buzla tedavi edilir.
Bebekte geliş anormallikleri ve doğumda rahim ağzının açılmasının yetersizliği: Büyük miyomlar yatay geliş veya popo gelişi gibi geliş anormalliklerine neden olabilirler. Eğer baş geliş ise, miyom rahim ağzının açılmasının yetersizliğine neden olur. Bu iki sonuç sezaryen oranlarının artmasına neden olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
İçerik Güncelleme Tarihi : 26.12.2022