Banyo yapma: Son 3 ayda denge bozukluğu görülebileceğinden hasta küvet veya duşta kayıp düşebileceği konusunda uyarılmalıdır.

Diş bakımı: Gebelikte diş etlerinde şişme ve kanamalar görülebilir. Diş temizliği ve dolgu işlemleri gebelikte uygulanabilir. Ancak uzun süreli diş tedavileri gebeliğin ilk 3 ayı bittikten sonraya ertelenmelidir. Eğer dişlerde apse oluştuysa, romatizmal kalp hastalığı veya mitral kapak hastalığı olanlarda antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Aşılanma: İlk 3 aydan sonra (Ekim-Mart arası) grip aşısı yapılması önerilmektedir. Difeteri ve tetanoz aşısı, eğer son 10 yıl içerisinde yapılmadıysa gebelik sırasında uygulanmalıdır. Hepatit B aşısı da gebelikte güvenle uygulanabilir. Fakat canlı aşılar olan kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşıları gebelikte kesinlikle uygulanmamalıdır. Bu tip aşılar ancak gebelikten 3 ay önce veya doğumdan hemen sonra kullanılmalıdır.

Giyim: Bol kesimli kıyafetler tercih edilmelidir. Sıkı sütyen kullanımı önemlidir. Çok ciddi bel ağrısı ve karın duvarında zayıflık yakınması olmadığı sürece gebelik korsesi gerekmez. Ayakkabı açısından orta yükseklikte topuğu olan ve ayağa oturan ayakkabılar tercih edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İçerik Güncelleme Tarihi : 26.12.2022